Hvorfor kan det være godt at føle skyld?

skyldfølelse

SKYLD er en udskældt følelse, men den kan faktisk være vores bedste ven. Hvorfor? Normalt associerer vi ikke skyld med noget positivt. Det kan være en gnavende og plagende følelse, som de fleste af os vil gøre rigtig meget for at undgå. Men skyldfølelsen kan være en helt fortræffelig sladrehank for os mennesker, som har tendens til at være pleasere. Skyldfølelse afslører nemlig ofte, hvornår vi sætter os selv højest og tilvælger vores autenticitet. Med andre ord kan skyldfølelse faktisk være tæt knyttet til grænsesætning og egenomsorg.⠀

Når vi får sat grænsen/sagt nej/sagt fra/aflyst/eller hvad det nu kan være, som vækker følelsen af skyld, kan den med fordel ønskes velkommen, for den er et tegn på, at vi netop fik sat grænsen og valgt os selv til. ⠀

Får vi derimod IKKE sat grænsen, banker en anden uvelkommen følelse ofte på. Nemlig følelsen af resentment, som er en blanding af vrede, fortørnelse og forbitrelse, og den er indadvendt, dvs. den gærer og simrer indeni og kommer måske ud på passiv-aggressiv vis. ⠀

Resentment opstår fx, når vi går med til noget, vi i virkeligheden ikke har lyst til og efterfølgende føler stor resentment mod det menneske, der spurgte os - selvom vi selv har sagt ja - helt uden at have pistolen for panden eller stolen for døren. Resentment er UTROLIGT usund for os - 10.000 gange mere usund end skyld. Det er en følelse, som kan påvirke os meget kropsligt og som faktisk ofte er et tema hos kronisk (autoimmunt) syge mennesker.⠀

Derfor kan vi (hvis vi har pleasende tendenser) med fordel lægge mærke til, hvornår skylden opstår og se den som et godt tegn på, at vi har æret vores autenticitet og beskyttet vore grænser. Rensentment kan vi blive opmærksom på og bevidst om - og måske værne om vore grænser/autenticitet næste gang - for skal vi vælge mellem skyld og rensentment, er skyld klart at foretrække🌱

Hvis du har lyst til at få støtte i din proces med at bearbejde følelser og slippe skyld og skam, ser jeg frem til at tage imod dig i min praksis.