Tørbørstning: Strigl dig selv og høst fordelene

indeholder ét annoncelink til en børste på helsebixen.dk

indeholder ét annoncelink til en børste på helsebixen.dk

Har du hørt om tørbørstning? Jeg implementerede først denne hesteassocierende praksis for omkring fire år siden, da jeg foretog en masse livsstilsændringer pga. mit helbred. Jeg udskiftede konventionelle fødevarer med økologiske, toxiske produkter med naturlige og al raffineret sukker røg ud til højre. Meditation og yoga blev en del af min dagligdag og ligeledes gjorde altså tørbørstning.

Tørbørstning er egentlig en gammel, multikulturel sag. Oldtidens grækere, japanere og Amerikas oprindelige folk har efter sigende hver især haft en forkærlighed for at børste den tørre, nøgne hud før badet. Gradvist er vi i dagens Danmark blevet inspirerede til at gøre oldtidens kloge mennesker kunsten efter og det med god grund. Der er nemlig et væld af fordele ved tørbørstning.

Huden er kroppens største organ og står for eliminering af en stor mængde affaldsstoffer. Det er også huden, som reflekterer blodets balance; er blodet fyldt med toxisk materiale eller ubalancerede hormoner, ses det på huden. Det er også huden, som er sidst i rækken af kroppens organer til at modtage næringsstoffer, men den første i rækken til at afsløre næringsmangel eller andre ubalancer. Huden afgrænser også vort bløde, sårbare indre og er vor fysiske barriere mod det eksterne miljø.

Huden er også det eneste organ, som vi har direkte, fysisk berøring med. Nok grunde til at tage os af huden og hjælpe den til at udføre sine opgaver bedst muligt.

 

Derfor Siges tørbørstning at være godt for helbredet:

  • Tørbørstning stimulerer hudens cirkualtion og exfolierer den, så døde hudceller fjernes, og den lettere kan perspirere frit. Dette er så godt for helbredet, fordi kroppen således hjælpes til at skille sig af med affaldsstoffer.

  • Lymfesystemet er en stor del af kroppens immunforsvar, og flere lymfekirtler ligger lige under huden. Tørbørstning siges at stimulere lymfesystemet og modvirke stagnation i lymfevæsken.

  • Nogle siger, tørbørstning hjælper på appelsinhud ved at stimulere bindevævet lige under huden. Måske det passer, men personligt ønsker jeg at inspirere til at indstille kampen mod appelsinhud og omfavne numsens smilehuller.

  • Afgrænsning! Når huden stimuleres medfører det, at kontakten til huden øges, og du bliver således styrket i din kropskontakt. Fordi du mærker din hud, tydeliggøres din kropslige afgrænsning, da huden som nævnt er din fysiske grænse/barriere til omverdenen.

 

Hvordan gør man?

Jeg anbefaler en børste af naturhår og ikke plastik, så du ikke efterlader plastikfibre på huden. Min foretrukne børste har et langt skaft, så jeg uden besvær kan børste ryggen. Man får mest ud af tørbørstning om morgenen inden badet, fordi nattens affaldsstoffer således elimineres. Huden skal være tør.

  • Start ved højre fodsål og børst op mod hjertet med lange strøg - børst hver hudsektion ca. 5-10 gange. Gentages fra venstre fodsål. Børst altid mod hjertet (for at støtte lymfesystemet.)

  • Ved armene startes med håndfladerne og igen børstes med lange strøg mod hjertet. Hver hudsektion børstes 5-10 gange.

  • På maven (tarmområdet) børstes i cirkulære bevægelser i urets retning.

  • På ryggen børstes ligeledes opad mod hjertet.

  • Ansigtet kan børstes med en mindre, blødere børste eller springes over.

Der er ikke foretaget studier inden for tørbørstning, men jeg er selv glad for denne stimulerende og afgrænsende praksis. Har du prøvet tørbørstning?

luca sofia

En tilgang, som opløser blokeringer i krop og psyke og nærer din sande essens.

v/ Luca Sofia Engen