Sådan helbredte jeg mig selv for PCO

annoncelinks

annoncelinks

Først baggrundshistorien

I sommeren 2007 lå jeg udmattet på min sofa, da telefonen ringede. Jeg havde lige været ved lægen for at blive undersøgt for diabetes, og jeg var gået hjem med beskeden om, at jeg var rask. En sådan besked ville have været en lettelse for alle, men alligevel var lettelsen ikke total for mig. Jeg længtes på ingen måde efter diabetes, men jeg ønskede mig desperat en forklaring - jeg følte mig nemlig alt andet end rask. Mine symptomer greb ind i min hverdag og var blot taget til med årene, men jeg tog som sædvanlig fra lægen med uforrettet sag.

Personen i den anden ende af røret var min mor, som lige havde set en udsendelse i fjernsynet om PCO (polycistiske ovarier). Hun havde sendt mig en tanke under udsendelsen, for symptomerne på PCO lignede flere af dem, jeg havde: Uforklarlig træthed og udmattelse, tendens til nedtrykthed og ængstelse, acne, manglende menstruationer. Måske havde jeg PCO? Kunne denne tilstand vise sig at være den længe ventede forklaring på min mistrivsel?

Endelig fik jeg en forklaring - troede jeg

Jeg blev scannet hos en gynækolog, som gav mig diagnosen PCO, fordi scanningen afslørede netop dét: polycystiske ovarier. Således tog jeg altså hjem med en tilsyneladende forklaring på mit dårlige helbred, og den eftertragtede lettelse opstod - omend kortvarigt - for så satte ærgrelsen ind. Der var ikke en løsning på PCO. Ingen helbredelse, ikke meget at gøre. For nogle var vægttab aktuelt som led i behandling, men ikke i mit tilfælde. Hvad var der så at gøre? Ikke så meget. 

Et år gik, og jeg mistrivedes stadig. Jeg havde stadig en bred vifte af gastrointestinale symptomer, acne, muskel- og ledsmerter og et yderst lavt energiniveau. Efter tre ugers intens dårligdom, hvor jeg knapt kunne stå på benene af udmattelse, blev jeg endelig diagnosticeret med cøliaki. Med cøliaki var der noget at gøre, nemlig at undgå gluten. Det tog flere år at lære cøliakiens mekanismer og den nye livsstil at forstå og kende, men efterhånden som jeg underviste mig selv og implementerede vigtige ændringer, reagerede min krop positivt.

I 2014 blev jeg scannet igen - denne gang havde jeg ingen cyster, og min menstruation har været regelmæssig lige siden.

Det viste sig, at dét, som lignede PCO i virkeligheden var symptomer på cøliaki.

Acnen, de udeblivende menstruationer og cysterne opstod, fordi cøliakien raserede i kroppen og skabte ubalance i det hormonelle system (såvel som i resten af kroppen). Det var lidt af en øjenåbner for mig. Min krop havde simpelthen været så syg, at den havde sat det reproduktive system ud af funktion. Da jeg fik balance i den autoimmune sygdom og implementerede en nærende protokol med henblik på at hele min tarm, forsvandt symptomerne på PCO som dug for solen.

Således helbredte jeg min PCO, eliminerede mine cyster og fik min regelmæssige menstruation tilbage:

Jeg foretog mange kost- og livsstilsændringer i tiden før, jeg blev clearet for PCO.

 • Komplet udeladelse af gluten fra kosten
 • 500 mg C-vitamin morgen og aften
 • D-vitamin morgen og aften
 • Omega 3 (ikke 6)
 • Én vitex hver morgen
 • Stabilisering af blodsukker (se Womancode af Alisa Viti)
 • Udeladelse af raffineret sukker fra kosten
 • Udeladelse af poly- og dissakarider fra kosten
 • Udeladelse af mælkeprodukter fra kosten
 • Ingen alkohol (alkohol har en enormt forstyrrende effekt på den delikate tarmflora)
 • En antiinflammatorisk kost - overvejende økologisk

Og der var andre, holistiske tiltag, såsom:

Når vi taler kvinder og hormoner, kan jeg absolut ikke undlade at nævne Womancode af Alisa Viti. Den er alfa og omega, hvis du har blot de mindste hormonelle ubalancer. Faktisk burde bogen være obligatorisk læsning for alle kvinder (og burde findes på dansk.) Alisa selv helbredte sig for PCO gennem kost- og livsstilsændringer, og hendes bog er en guldgrube af uvurderlig information. Kvindens hormonsystem er meget mere delikat og sensitivt end mange tror og kræver en særlig opmærksomhed for at være i balance. Jeg kan ikke anbefale Womancode nok!

Krop & psyke

En sammenhæng mellem cøliaki og PCO gør sig højst sandsynligt kun gældende for få, men denne artikel er en opfordring til at blive tjekket for cøliaki, hvis du har PCO - særligt hvis du ikke har "typiske" PCO-symptomer, såsom øget ansigtsbehåring og overvægt. Vi ved, at der i Danmark er ca. 45.000-50.000 mennesker med cøliaki, som stadig er udiagnosticerede, og i nogle tilfælde - som i mit - maskerer cøliakien sig bl.a. som PCO.

Jeg er af den opfattelse, at bag enhver kropslig tilstand er knyttet en emotionel og mental komponent, som kan være gavnlig at arbejde med i tandem med ændringer på det fysiske plan. I mit eget healingsarbejde blev jeg inspireret af denne artikel, hvori forfatteren lister arbejdsområder, som hun har identificeret hos mange kvinder med PCO, udover de fysiske. Således nævnes selvfølelse, forhold til mænd og mødre, samt selvansvar og autonomi som punkter, der kunne være væsentlige at forholde sig til på det psykiske plan. 

Det er mit hjertearbejde at assistere dig i at opnå et liv i fysisk og psykisk balance. For dig, som ønsker at begynde denne livgivende proces, ser jeg frem til at tage imod dig i min praksis eller online via Skype.


luca sofia

EN TILGANG, SOM OPLØSER BLOKERINGER I KROP OG PSYKE OG NÆRER DIN SANDE ESSENS.

v/ Luca Sofia Engen