Din poop har et budskab

carli-jeen-365-unsplash.jpg

Da jeg arbejdede som psykomotorisk terapeut på et center for ældre mennesker, var der en del fokus på poop. 

Vi krydsede af i et lille poop-skema - The Bristol Chart - hver gang, det var relevant, og alt efter hvor krydset blev sat, skulle Movicol-dosen øges, forblive den samme eller mindskes.

Movicol er et afføringsmiddel, som indeholder tvekulsurt natron, salt, kaliumklorid og hydroliseret amerikansk olie og kommer mange mennesker med fordøjelsesbesvær til undsætning hver dag.

I kraft af min uddannelse som psykomotorisk terapeut og mit holistiske syn på mennesket, kunne jeg ikke lade være at tænke, at der i nogle tilfælde blev symptombehandlet med Movicol, fremfor at vi fandt den bagvedliggende årsag til fordøjelsesproblemerne.

Hvis jeg har stærk hovedpine, føler jeg mig nogle gange nødsaget til at tage hovedpinepiller. Men allerhelst vil jeg forebygge eventuel hovedpine ved at holde pauser i løbet af dagen, drikke tilstrækkeligt med væske, neddrosle stress og få masser af frisk luft.

Ligeså er det med tarmene. I akutsituationer kan afføringsmiddel absolut være til stor gavn. Endnu bedre er det, hvis vi formår at imødekomme kroppens behov og opnå en velafbalanceret fordøjelse gennem kost og livsstil (livsstilen har stor påvirkning på fordøjelsen).

Hvis fordøjelsen er at lave, fortæller kroppen os, at den er ude af balance. Hvad kan vi gøre for at genvinde balancen? Dét vil jeg gerne opfordre til, at vi spørger os selv - fremfor at tilsløre symptomerne med medicin, hvis det kan undgås.

Disse tanker opstod som sagt i forbindelse med min berøringsflade med ældre mennesker, men er også aktuel for mennesker med fx cøliaki. Hvilket budskab har poopen? Den fortæller en vigtig historie om den generelle sundhedstilstand.

 

Hvad er budskabet så?

Det første skridt er at forholde sig til poopens budskab i stedet for at maskere det med midler - så er man allerede godt på vej. 

Hvis man fx har diarré, kan det for et menneske med cøliaki være tegn på glutensmitning, stress, at der er blevet spist en anden type mad, som tarmene ikke er glade for, eller at kroppen har brug for ekstra, nærende støtte gennem potassiumrige og fiberrige fødevarer som fx bone broth, bananaer og fermenterede grøntsager. Hvis man har forstoppelse, er der tit behov for at drikke mere væske og oppe indtaget af kostfibre. Svesker og figner kan også være behjælpelige. Der kan være mange årsager til forstoppelse, bl.a. fysisk inaktivitet, ubalance i tarmfloraen, skjoldbruskkirtlen osv.

Kroppen kommunikerer bl.a. sin sundhedstilstand gennem poopen, og der er masser af visdom at hente, hvis vi lytter til poopens budskab.

Se denne artikel om baggrunden for og løsningen på forstoppelse og denne om diarré.

#stoftileftertanke