Derfor fik jeg fjernet mine amalgamfyldninger/sølvplomber

luca sofia engen sølvplomber

 

Baggrunden for ændringerne

I 2014 gennemgik jeg en masse livsstilsforandringer, som du kan læse om her. Jeg havde gennem flere år haft ubalance i min cøliaki, fordi jeg ikke var klar over vigtigheden af at undgå gluten ned til allermindste, usynlige krumme. Jeg vidste, jeg ikke kunne tåle gluten, men jeg var ikke klar over, hvad der egentlig skete i min krop, længe efter de umiddelbare symptomer forsvandt. (Her er en detaljeret beskrivelse af, hvad der sker i kroppen, når man har cøliaki og spiser gluten.) 

Mit helbred havde været påvirket i mange år (du kan læse min cøliakihistorie her), og da jeg endelig blev klogere på cøliakien og på dét at have en autoimmun sygdom, ønskede jeg at hjælpe min krop på vej mod et sundere helbred på bedst mulig vis.

Udover at skifte til en antiinflammatorisk kost, etablere en meditationspraksis (læs mere om, hvordan meditation er hjælpsom i at nedbringe inflammation), tørbørstning og en masse andre holistiske tiltag, besluttede jeg mig for at få fjernet mine amalgamfyldninger (sølvplomber) og skifte dem ud med plastik.

 

Kviksølv er giftigt

Amalgamfyldninger indeholder kviksølv og andre metaller (tin, kobber og sølv som regel) og er ofte blevet brugt som fyldninger i tænder, fordi det er billigt og umiddelbart let for tandlægen at arbejde med. Nu om dage ligger procentdelen af kviksølv på omkring 45-54 % i blandingen, og der må kun under særlige omstændigheder anvendes amalgamfyldninger i tænderne på børn og unge (til og med 19 år) samt gravide kvinder.

Kviksølv er yderst giftigt. Det er et tungmetal, som er flydende ved stuetemperatur, og som evner at danne kemiske forbindelser med andre metaller; forbindelser, som altid vil være giftige, når kviksølv indgår. Kviksølv er påvist at påvirke de neurologiske funktioner og forsinke udviklingen hos børn, hvis mødre har indtaget fisk med store mængder kviksølv under graviditeten. Bekymringerne omkring amalgamfyldninger er blevet tilbagevist med, at kviksølvet i tænderne i dette tilfælde er stabilt og hverken lækker eller frigiver dampe; dette er der desværre andre studier, der modviser. 

Selvom det er vidt anerkendt, at kviksølv er enormt giftigt, er der stadig polemik omkring, hvorvidt det er forsvarligt at anvende amalgamfyldninger, og det er stadig en mulighed hos de fleste tandlæger. Flere af mine sølvplomber havde jeg haft siden teenageårene, og efter egen grundig research valgte jeg altså at få dem fjernet, særligt efter at have læst studier, der linker amalgamfyldninger til autoimmunitet. 

 

Beslutningen og processen

Jeg fandt denne tandlæge i Horsens, som har specialiseret sig i forsvarlig fjernelse af sølvplomber, og som har vigtige links og dokumentation for amalgams giftighed.

Over to gange fik jeg fjernet mine i alt tre belastende tungmetalsklumper. Jeg blev anbefalet et kosttilskud med aktivt kul, som kunne binde sig til frigivet kviksølv og transportere det ud af kroppen, og ellers blev jeg opfordret til at støtte min krop så vidt muligt med masser af vand og økologiske grøntsager og frugt.

Det var behageligt at være i kyndige hænder, og i dag - fire år senere - er jeg stadig enormt glad for mit valg om at få sølvplomberne fjernet. Selvom der stadig er fortalere for amalgam, giver det for mig ikke mening at anvende et toxisk materiale i min krop (og så tæt på min hjerne) - et materiale, som er kendt for at være giftigt i selv den mindste mængde. I og med at jeg har en autoimmun tilstand, ønsker jeg at minimere mulige "offenders," for i sidste ende er det mit helbred, jeg betaler med.

Her kan du læse en dansk, detaljeret artikel om amalgamfyldningers effekt på helbredet.


luca sofia engen

Slut fred med din krop og bliv ét med dig selv.

Psykomotorisk terapi v/ Luca Sofia Engen