Intuitiv behandling og den myotatiske refleks

Mama Luca

Når blidhed åbner og hårdhed lukker

Kroppen er ret magisk. Den bugner af komplicerede og mangesidede processer og mekanismer funderet i en intelligens, som langt overgår forstanden. Vi kender stadig kun toppen af isbjerget ift. kroppens formåen og magi på trods af videnskabens ihærdighed med at klarlægge, systematisere og afkode.

Én af de intelligente, automatiserede mekanismer i kroppen er den såkaldte myotatiske refleks. Denne refleks beskytter musklerne mod skader såsom fibersprængninger og kommer i spil, når musklen bliver udsat for pludselige stræk. Den aktiveres også, hvis en massør fx palperer hårdt og direkte ned på musklen. Har du oplevet det før? Så kender du måske til den ufrivillige opspænding, der øjeblikkeligt indfinder sig i den pågældende kropsdel. Der sker en automatisk sammentrækning i musklen, idet den spænder op for at undgå skade. Massøren kan derimod komme afsted med ligeså dybt et tryk uden at aktivere den myotatiske refleks, når behandlingsgrebet er langsommere, så musklen så at sige er forberedt. 

Dette kan være én af grundene til, at man kan føle sig ganske radbrækket efter en dybdegående massage. Hvis musklernes myotatiske refleks har været aktiveret, og behandleren har masseret på de spændte muskler, som faktisk er i en såkaldt forsvars- eller beskyttelsestilstand, kan det netop fremme spændinger og små skader på musklerne. Derudover har en sådan behandling faktisk en stressende effekt på kroppen, fremfor en afspændende.

Den intuitive behandler kommunikerer med klientens krop med sine fingre. Bindevævet omkring musklerne har spændinger og barrierer, som fornemmes ved palpation, hvis behandleren tillader sig at være undersøgende. Denne intuitive, undersøgende og kommunikerende stil kan findes tilsvarende i behandlerens terapeutiske samtalestil.

En massør eller kropsbehandler, som ignorerer (eller slet og ret ikke opdager) kroppens spændingstilstand, vævets elasticitet og ikke mindst barrierer, kan sammenlignes med en læge, som diagnosticerer ved blot et enkelt øjekast på patienten uden at høre symptomerne, eller en psykolog, som brovtent fortæller klienten, hvad denne skal gøre uden at lytte til klientens behov eller problematikker. Det fungerer ikke i praksis, og det er sjældent, at personen føler sig imødekommet eller støttet i sådanne scenarier.

Således må kroppens signaler være i højsædet ved en kropsbehandling - kroppen kommunikerer, hvad den har brug for, og den intuitive og lyttende behandler fornemmer, observerer og responderer tilsvarende. Således opstår en synergi mellem klient og behandler, hvor kroppen får mulighed for at aktivere sine ressourcer og igen opnå balance.

Luca Sofia tilbyder psykomotorisk terapi, som assisterer dig i at opnå balance og healing på det fysiske, psykiske og sociale plan. Du kan læse mere om behandlingerne her. Kontakt Luca Sofia her.